12 Eylül 2009 Cumartesi

ABD Turist Vizesi İçin

Bildiğiniz gibi Amerika Birleşik Devletleri'ne 10 yıllık turist vizesi aldım geçenlerde ve siz şu an bu yazıyı okurken ben gezip tozmakla meşgulüm :)

Vize müracat öncesinde, oldukça panik ve planlı bir kişilik olduğum için internette bol kapsamlı bir kaynak aradım, fakat bölük pörçük buldum. Bu yazıda göçmen olmayan vize için gerekli tüm bilgileri vermeye çalışacağım, umarım birilerinin işine yarar :)

ABD'ye gitme fikrini aklınıza koydunuz, ilk olarak ne yapmalısınız? Vizeniz varsa tarihlere dikkat edin! Pasaport tarihiniz geçmişse bir güzel gidin en az 1 senelik tarihi uzatın, ABD eski vize için gidiş tarihinizden sonra 6 ay daha geçerli olmasını istiyor.

Evliyseniz ve benim gibi soyadı değişip de pasaportu yeniletmediyseniz, ayrıca pasaportta bol boş sayfa varsa tekrar para verip yeni bir pasaport almanız gerekmiyor, açıklamalar sayfasına işleyiveriyorlar yeni soyadınızı ve kütüğünüzü...

Pasaport yenilendi! Şimdi sıra ABD konsolosluğundan görüşme için gün almaya geldi. Burada dikkat etmeniz gereken konu, gitmek istediğiniz tarihten en az 6-8 hafta önce başvuru yapmanız. Günler belli olmuyor ve uzak bir tarihe verebiliyorlar! Ben 1 ay sonrasına alabilmiştim mesela.

Randevu almak için bir PIN numarasına ihtiyacınız var! Bu işlemin ücreti 20 amerikan doları... Ya direk telefon hattını arayıp kredi kartı bilginizi verip anında randevu tarihini alacaksınız ya da İş Bankası'na gidip 20 dolar ya da miktarı kadar türk lirasını yatırıp size verecekleri PIN numarasını alacaksınız. Bankadan halletmek isterseniz ertesi gün devreye giriyor PIN numarası! Yani 1 gün kaybedersiniz, ben kredi kartından hallettim, anında randevu tarihini aldım...

PIN numaranız elinizde!

Vize bilgi servisini ( 0212-340-4444 ) bir kez aradığınızda dikkat etmeniz gereken şey bugün içerisinde bir tarih belirlemek zorundasınız! Diyelim tarih size uymadı, telefonu kapattınız, ertesi gün tarihi değiştirmek istediniz, yeni bir PIN numarasına yani yeniden 20 dolara ihtiyacınız var!! Karşınıza çıkan görevli çok nazik, size elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyor, sorularınıza cevap veriyor ve mülakat tarihinizi belirliyor.

Gününüzü de aldınız... Diyelim 1 ay vaktiniz var... Şimdi bir Fortis bankasına gidiyorsunuz ve 131 dolar yatırıyorsunuz. Dekontunuzu alıp mülakatta sunacağınız diğer evrakları koyacağınız dosyanın içine yerleştiriyorsunuz. Benim gibi türk lirası yatırmaya kalkarsanız, banka önce euroya çeviriyor sonra da dolara :(

Gidin bir fotoğraf çektirin... 5×5 boyutlarında ABD vizesi için özel çekilmiş 1 adet fotoğraf. Arka fon beyaz, ağız kapalı, güneş gözlüksüz, baş açık, gülmeden çekilmiş, iki kulak görünür ve baş fotoğrafın %50 sini kapsayacak şekilde. Bu fotoğraf DS 156 ya zımbalanacak.

Şimdi evraklara geldi sıra! İlk önce herkes DS 156 formunu dolduracak. Bunun hakkında detaylı bilgiyi Amerika Konsolosluk sayfasında bulabilirsiniz. Eğer erkekseniz DS 157 de giriyor işin içine! Eşiniz ya da çocuğunuzla gidecekseniz DS 158'i de dolduracaksınız... Bu formlar konsolosluk sayfasında var, internetten dolduruyorsunuz. Türkçe karakter kullanmıyorsunuz, soruları cevaplıyorsunuz. DS 156 toplam 3 sayfa, 2 sayfasını dolduruyorsunuz, 3. sayfayı konsolosluk dolduracak. Formu doldurduğunuzda yazıcıdan hemen print ediyorsunuz 3 sayfayı da... Yazıcısı olan bir bilgisayarda doldurun! DS 156 formunda bir barkod numarası var, siz formu bastırıyorsunuz, gereken yeri imzalıyorsunuz, evraklarınızın arasına koyuyorsunuz. Konsolosluk formu alıp barkod numarasını bilgisayara okutuyor, bu sayede bilgileriniz hemen onların sistemlerine giriyor. Bu yüzden son sayfada çıkan barkodun yamuk çıkmadığından emin olun!!! Yamuk mu çıktı? Panik yok, form doldurmak serbest, bir kere daha doldurabilirsiniz...

Asıl belgeleriniz tamam!

- Pasaportunuz
- Uygun fotoğrafınız
- 131 doları ödediğinize dair dekont
- DS 156 formunuz ( erkekseniz DS 157'yi de dolduracaksınız, eşiniz veya çocuğunuzla gidecekseniz DS 158'i de ekleyeceksiniz)

Şimdi sıra diğer destekleyici belgelerde!

Konsolosluk sizin ülkenize geri dönüp dönmeyeceğinizi merak ediyor... Bu yüzden sizden ailenizle ilgili bilgiler ve bağlarınızı göstermenizi istiyor... Çalışıyor musun, evli misin, ailen ne yapıyor, bankada paran var mı, tapu, araba, evlenme cüzdanı, uçak rezervasyonu, davetiye, şirketle ilgili belgeler, tüm bunları görmek isteyebilirler... Tüm bu gerekli evrakları şuradan öğrenebilirsiniz!!

Evraklarınızı da tamamlayıp bir güzel yerleştirdiniz dosyanıza :) Sıra mülakat tarihine geldi! Yarın da bu konuyu iyice anlatacağım!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder